OCDE: Scăderea PIB în Q1 2020 comparabilă cu cea din 2009

Cercetând impactul COVID-19 și a măsurilor restrictive impuse la nivel mondial, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a oferit publicității rezultatul analizei economice a primului semestru din 2020.

Produsul intern brut real în zona OCDE a scăzut cu 1,8% în perioada studiată, fiind comparabilă cu cea din 2009 când s-a înregistrat o contracție a economiei de 2,3%.

Pentru UE în ansamblul ei, scăderea este de -3,3% comparativ cu +0,2 cât erau valorile în semestrul anterior Statele afectate cel mai mult, conform cu graficul oferit de Organizație, sunt Franța și Italia, unde măsurile de limitare a mișcării cauzate de pandemia cu noul coronavirus au fost implementate devreme și drastic. Valorile de – 5,8% respectiv – 4,7% sunt mult mai drastice față de scăderile de -0,1% și -0,3% înregistrate în semestrul anterior.

SUA are o contracție mai conservatoare, de -1,2%. Acest lucru se explică în mare parte pentru că regulile de distanțare socială și izolare la domiciliu au fost aplicate în a doua jumătate a lunii martie. Analiștii de la OECD consideră că măsurile de restricție au o oarecare corelație cu micșorarea economică. Astfel, în Japonia unde nu au fost atât de drastice limitările de mișcare, economia s-a contractat cu -0,9%.

OCDE este un for interguvernamental cu scopul asumat de identificare, diseminare şi evaluare a aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global. Cei 36 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. De peste 50 de ani, OCDE constituie o autoritate recunoscută în plan internațional în domeniul elaborării de analize, recomandări, date comparative și statistici economice și sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.