Revitalizarea Ștrandului Neptun – ratată pentru încă un an

Data de 1 mai aducea în mod normal și deschiderea sezonului estival. Pentru Arad asta presupunea începutul relaxării și distracției pe Ștrandul Neptun. De mulți ani această bază de agrement nu se mai ridică la înălțimile la care se afla în urmă cu 10-15 ani, însă nici nu se fac eforturi în această direcție. Deciziile administrației locale din acest an demonstrează că revitalizarea ștrandului nu se află printre preocupările PNL.

Podul închis

Pandemia cu COVID-19 a dat peste cap în mod cert orice plan făcut la începutul anului. Starea de urgență impusă în luna martie a fost gândită atât ca modalitate de prevenire a răspândirii virusului cât și ca un prilej pentru autorități de a se putea organiza și a acționa eficient.

Din fericire pentru Primăria Arad, aceasta nu deține unități spitalicești în administrare, transferând spitalele către Consiliul Județean încă din anul 2011. Astfel, sarcina principală în lupta cu pandemia a căzut în mâinile CJA. Municipalitatea a contribuit cu puțin, dar cel mai important lucru a fost reprezentat de lucrurile pe care NU le-a făcut.

De exemplu, decizia de a nu amâna închiderea Podului Decebal pe perioada verii este o lovitură grea pentru Ștrand. Chiar dacă intrarea dinspre Cetate nu mai este preferată de către administrația PNL de când se afla în proces (pe care ulterior l-a pierdut) cu omul de afaceri Leo Aslău pentru bariera instalată de municipalitate la intrare. În contextul distanțării sociale, pe care nimeni nu se aștepta să se finalizeze odată cu starea de urgență, devenea evident că o aglomerare la o singură intrare în baza de agrement, cea de pe pasarela pietonală, va fi primejdioasă și va determina mulți oameni să nu mai aleagă Ștrandul pentru a petrece timpul. Fie la plajă sau la terasă. Pentru că înotatul în bazine rămâne problematic cât timp pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat!

Terasele demolate

Prefectura Arad a anunţat, vineri 15 mai, că toate terasele care ocupă spaţii pe trotuare în municipiul Arad sau în alte localităţi din judeţ vor trebui să fie demolate în 3 zile, pentru ca circulaţia pietonală să se poată face prin păstrarea distanţei fizice sanitare. Hotărârea nr. 29 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad preciza că autoritățile publice locale vor lua măsuri pentru ca toate terasele situate pe trotuarele de pe domeniul public să fie desființate. Aceeași decizie prevede că administrațiile publice locale vor identifica și aproba zone în care vor putea fi amenajate terase în aer liber cu respectarea distanțării sociale.

foto: Adrian Rotar/JIMM.ro (2013)

În vizorul acestei decizii intră în principal terasele de pe Bulevardul Revoluției, dintre Teatru și Palatul Administrativ, dar și cele din spatele instituției culturale, de pe lateralele Pieței Avram Iancu. Mai sunt câteva de-a lungul Bulevardului până la Podgoria. Acestea sunt și cele care intră în Regulamentul gândit de administrația locală, mai exact la precizarea că mesele și scaunele din care este compusă terasa să aibă o structură de lemn pe care sunt amplasate și nu direct pe trotuar.

Soluția Ștrandului

USR a găsit o soluție rapidă pentru problema teraselor. Evocat deja în preajma zilelor în care ar fi trebuit să se deschidă de către europarlamentarul USR+PLUS, Vlad Botoș, Ștrandul Neptun a apărut ca soluție rapidă și oportunitate de a revitaliza zona prin amenajarea de spații publice pentru relaxare la terase. Solicitarea privind adoptarea unui plan de implementare rapidă a unor soluții și reguli a venit tot din partea USR.

Ștrandul are suficient loc pentru a amplasa mese și umbrele cu respectarea regulilor de distanțare socială. Cred că, dacă l-am reda arădenilor, am putea petrece vara plăcut și în siguranță.

Sergiu Vlad (USR)
parlamentar

Față de terasele înghesuite, Ștrandul Neptun poate oferi arădenilor senzația de libertate și siguranță care, în această vară, este dependentă de distanțarea socială sau fizică. Reprezentantul USR a propus pentru revitalizarea Ștrandului următoarele soluții rapide:

Necoordonarea PNL

Degeaba a propus USR niște soluții, deoarece primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț (PNL), avea deja propria soluție (deși a fost vizibil luat prin surprindere de decizia de la nivel județean și anunțată de către Prefectură). Bibarț, fost prefect în urmă cu un deceniu, a anunțat că oricum dacă „astăzi autorităţile ar fi dat drumul la funcţionarea teraselor, probabil că multe nu puteau oricum funcţiona, pentru că ele sunt tot spaţii închise”.

Așadar, prin vocea lui Călin Bibarț Primăria vine „în sprijinul comercianților și le oferim posibilitatea ca în locul teraselor să amplaseze GRATUIT măsuțe cu umbreluțe. Astfel, oferim arădenilor posibilitatea de a petrece momente speciale în aer liber, fără a le fi pusă în pericol sănătatea, iar comercianților le întindem o mână de ajutor scutindu-i de costuri suplimentare. Mai mult decât atât propun pietonalizarea a altor câteva străduțe din municipiu după modelul străzii 1 Decembrie”, cum ar fi zona din jurul Bisericii Roşii.

Candidatul PNL la Primăria Aradului, Sergiu Bîlcea, a punctat și el separat de primarul interimar, cu o propunere de zonă alternativă: strada Mețianu. Dacă în ultimul caz situația juridică este deja reglementată printr-o hotărâre de Consiliu Local Municipal, propunerea lui Bibarț nu are o astfel de acoperire. Și nu știm când va avea, din moment ce nu a fost anunțată nicio ședință în săptămâna până la data de 1 iunie când se presupune că se va redeschide activitatea economică la terase.

Lipsa de comunicare dintre ambii primari, cel interimar (PNL) și cel aspirant (PNL), este dublată de cea dintre Guvern – Prefectură – Primărie, toate coordonate de către reprezentanți ai PNL. Aceasta este mai mult decât evidentă în problematica teraselor. Autoritățile locale iau deciziile din mers, fără cunoștiință din timp de deciziile celor de la nivel de județ (CJSU) și fără detaliile deciziilor din Guvern.

La întrebarea venită dinspre presa locală Primăria, prin purtătorul de cuvânt, spune că „în condițiile în care taxele și impozitele locale nu pot fi modificate în timpul anului, se poartă discuții între reprezentanții Primăriei și cei ai agenților economici care dețin terase pe domeniul public al Municipiului Arad, în vederea găsirii unei soluții favorabile acestora din urmă”. Doar că în Monitorul Oficial nr. 393 din 14 mai 2020 era publicată Ordonanța 69/2020. Adică, cu o zi înainte de hotărârea CJSU, Guvernul PNL specifica că scutirea de la taxa de ocupare a domeniului public și o eventuală extindere a teraselor se poate face cu ajutorul modificărilor la Codul Fiscal dat de Ordonanță.

Șansă ratată și în 2020

Documentul menționat permite consiliului local să reducă impozite pe clădiri, taxa pe clădiri precum și taxa pentru ocuparea domeniului public. Lucru ce trebuia cunoscut de PNL Arad dinaintea emiterii deciziei de a demola terasele în municipiu. Administrația locală anunță pe 20 mai că are în pregătire o hotărâre de scutire a taxelor, deci în ajutorul celor din HoReCa, ce au fost afectați economic în mod evident în ultimele două luni.

Cât privește soluția creativă a USR cu Ștrandul, deși unii ar putea numi-o nostalgică, ea ar fi rezolvat o problemă stringentă a bazei de agrement, care a scăzut de la 3.000.000 de vizitatori anual (cifră furnizată de RECONS Arad, societatea din subordinea CLM care administrează Ștrandul din 2014), „prin cele trei intrări”(!), la 80.000 de vizitatori în anul 2018 (conform situației veniturilor anuale). În situația excepțională în care ne regăsim, pandemia va afecta și mai mult numărul vizitatorilor în acest sezon. Din păcate, nici anul 2020 nu pare să fie momentul de revitalizare a Ștrandului Neptun.

  1. Pingback: Administrația propune: Tarif de acces la Ștrand pentru jumătate de zi, după ora 17 – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Contact

Adresa e-mail
posta@independentul.com

Date cu caracter personal

Independentul NU înregistrează sau procesează date cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie.